söndag 28 februari 2010

Stopp för unga idrottsledare


kopierat från Riksidrottsförbundets hemsida - hur tänker arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverkets förslag kan få stora konsekvenser för unga idrottsledare. Att kombinera studier med ledaruppdrag blir omöjligt.

Många skolungdomar kombinerar idag sina studier med att också att vara idrottsledare. Det kan i framtiden bli omöjligt om ett förslag från Arbetsmiljöverket blir verklighet. I förslaget till bestämmelser om minderårigas arbete vill verket ställa hårdare krav på hur mycket ungdomar under 18 år får arbeta, och vilket arbete de får utföra.
Arbetsmiljöverkets förslag är att ungdomar inte får arbeta mer än åtta timmar per dag och 40 timmar per vecka, och ha 48 timmars sammanhängande vila. Till arbete räknas också skolarbete.

– Förslaget innebär att en person som går i skolan i princip inte kommer att kunna vara till exempel idrottsledare. I alla fall om hon eller han får ersättning och då räknas som anställd, säger Riksidrottsförbundets generalsekreterare Erik Strand.

Inte bara ungas ledaruppdrag hamnar i farozonen. Till exempel får lott- och korvförsäljning liknande begränsningar liksom domaruppdrag. För en person under 18 år blir det omöjligt att döma en helgturnering eftersom det påverkar veckovilan.
Riksidrottsförbundet har skickat in synpunkter på Arbetsmiljöverkets förslag, och pekar på att ett idrottsengagemang är speciellt.

– Att göra insatser i och för sin idrottsförening är inte ett vanligt arbete. Det utvecklar dig som person och besluten om vilka arbetsuppgifter som du ska utföra tar du gemensamt i föreningen eller laget. Dessutom är arbetet i grunden frivilligt, säger Erik Strand.

– Om Arbetsmiljöverkets förslag skulle gå igenom kommer det få allvarliga konsekvenser för både idrottsföreningarna och ungdomarna själva.

Hur gör vi nu kära vänner?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar