måndag 27 april 2009

Får jag byta sås?

Du sitter på en restaurang. Du ser att det finns oxfilé med en grönpepparsås på menyn. Lite längre ner ser du att det finns en kycklingfilé med härlig balsamicosås. Du frågar servitören om du kan få oxfilén med balsamicosås istället för grönpepparsås. Svaret blir, nej - så går inte att göra, vi har gjort så här för att det ska vara så här. Irriterad, men mätt på oxfilé och grönpepparsås går du därifrån.
För mig är detta ett helt absutrt, men ändå är det en verklighet. Det finns restauranger än idag som inte vill förändra sina satta menyer. På 90-talet var det ännu vanligare. För att inte tala om de som inte vågade fråga om annan sås, mer sås eller mer potatis. Idag vet vi bättre som restauranggäster. Vi vågar ta för oss och personalen ser att de måste vara flexibla i bemötandet och benägna att säga ja.

Vad har detta med politik att göra? Jo, själva attityden i denna anekdot. Jag menar att det är dags att myndigheterna, förlåt människorna på myndigheterna börjar ta eget ansvar. Att de ser problemet som ska lösas och inte enbart regeln som ska följas. Det är otroligt socialdemokratiskt att allt ska vara indelat i "lådor" där ingen vågar ta ansvar utan är rädda för "storebror staten" Jag ser att det är det socialistiska skeppet som förstört för oss som människor att våga ta ansvar och skapa.

I allt vi gör finns en alternativkostnad. Tänk om. Tänk om när den lilla företagaren har "missat" att fylla i en blankett på rätt sätt - då kommer det genast en bot om 1000 kronor. Tänk om det fanns en människa på myndigheten som kunde ringa och fråga, "du vi ser att du fyllt i blanketten fel, vill du att vi ska visa dig hur du ska göra till nästa gång, för händer det igen måste vi skicka en bot"
Hur skulle relationen mellan just skattemyndighet och företagare se ut då? Givetvis säger inte jag att reglerna ska ruckas i tid och otid, men lite mer ansvar på människan som är myndighet skulle underlätta för de som vågar satsa på att driva företag.

Att vi ideligen "hör" om hur jobbigt det är att driva företag så är det inte konstigt att vi i Sverige är rädda för att skapa nya företag. En företagare/entrepenör är dagens dåtidens bonde, självförsörjande. De ska ha en eloge alla som vågar satsa på att vara självförsörjande.
Då ska inte myndigheter sätta socialistiska käppar i hjulet. Tvärtom ! Tänk om myndigheterna kunde uppmuntra, stimulera och hjälpa till med hejjar rop och dunkar i ryggen "bra jobbat tjejen" eller "bra jobbat tjejen, det blev lite fel här, men vi får se till att det inte händer igen"
Händer det igen, DÅ ska vi bli lite hårdare!

Nä, det socialistiska slagskeppet har fostrat för många myndighetsutövare och detta stjälper mer än det hjälper. Och jag tittar inte enbart på skattemyndigheten. Även arbetsförmedlingen behöver bli lite mer flexibel i sina lösningar. Och sjukhusen.

Vi behöver nu hjälpas åt att våga vara flexibla i att hitta lösningar för människan och personen som tar emot lösningen behöver också "lära sig" att alla har olika förutsättningar och då krävs olika lösningar.
Om du kan komma på någon myndighet som är flexibel så skulle jag bli görglad om du ville dela med dig. Den enda myndighet jag kan komma på som är flexibel är väl SMHI...

//Rebecka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar