fredag 3 juli 2009

I varje människa bor en liberal tanke

Fem dagar i Almedalen på Gotland och än en gång bekräftas min åsikt om att Moderaterna vill ha monopol så länge de själva får äga den. Samtidigt som jag sätter de tankarna på präng inser jag att människor i mitt eget parti ser till att vattna sin egna gräsplätt istället för att vattna Folkpartiets gräsmatta. Det är dags att ta ett krafttag mot de egoistiska människorna och våga börja jobba åt ett håll där vår politik kommer i fokus.

Folkpartiet kan styra Sverige. Vi har gjort det förr och jag vet att vi kan nu. Men, efter min vecka på Gotland och i Almedalen förstår jag mer och mer varför vi inte gör det. Vi som är människorna i partiet har levt för länge i den socialistiskt fostrande lådan. Vi har blivit uppfostrade att inte ta plats och därför gör vi det inte. Vi är invanda att någon annan ska styra och därför låter vi någon annan göra det. HELT galet!

När vi vågar sätta ner foten, så som Jan Björklund vågat göra gällande vår skolpolitik på nationell nivå, när vi vågar göra samma sak i våra kommuner runt om i landet har vi kommit långt och vi kommer att få en klar tydlig linje i vår politik - det kommer automatiskt generera i fler väljare och fler röster. Jag vågar i den diskussionen påstå, här och nu att KD kommer att växa på bekostnad av Moderaterna om Göran bara fortsätter sin tydliga linje och har sina konservativa åsikter - det finns människor som tycker som KD.

Jag talade med två kommunpolitiker om det här med företagande. Och lyssan nu. I Södertälje har socialdemokraterna byggt upp ett monopol med mängder av företag. Kommunen har nu blivit delägare i två separata bolag, ett med Manpower och ett med PEAP. Kommunen äger 49% i respektive bolag. Varför? Jo, för att de vill skapa pengar och arbetskraft - låter kanonfint. Vad är haken?
Min första fråga är varför inte PEAP och Manpower, som är börsnoterade bolag, vill göra detta UTAN att Södertälje kommun ska bli delägare?
Svaret är att det är bra med samarbete - när PEAB får svara.
Min följd fråga blir då - när detta genererar pengar, kommer PEAB att köpa ur kommunen eller om det inte generera pengar får då Södertälje kommun stå för kostanderna? Den frågan har jag inte fått svar på, men den ligger på Anders Lagos bord.
Anders Lagos är sosse och säger att det inte finns någon kommunallag som säger att kommuner inte får driva företag med vinst - där ser vi hur påläst han är.
Min mening är att han vill bygga ett monopol där han får bestämma. Han skulle nog bli en duktig entreprenör, men jag vet inte om hans motiv att tjäna pengar är de rätta, jag tror han är mer ute efter makt....vad vet jag - jag är varken kommunpolitiker eller tillhör SKL (Sveriges Kommuner och Landsting)

Vad jag vill åt är att vi i Folkpartiet har en jättebra företagarpolitik, men när i hela friden ska vi berätta det för Sverige?
Jag har inga mandat att påveka kommunalpolitiker i andra kommuner, mer än att jag är människa och tro mig - mitt äventyr har precis börjat.
Moderaterna gör en bra början, men titta på vår egen underbara entreprenör, Paul Lindvall. EN fantastisk man, men som även han vill bygga ett eget monopol. Tror han inte på sin egen politik han heller?
När jag frågar honom blir han tveksam eller så börjar han bara tänka - jag hoppa på det sistnämnda. Paul är otroligt kompetent gällande företag och kanske skulle även han prova sina vingar på den "riktiga/fria" marknaden.

Jag vill bara berätta för dig som läser att politiken måste börja driva sin politik. Väljarna har mer förtroende för politiken än vad politikern själv har. De borgeliga partierna har faktistk sagt att vi ska ha en borgelig politik.

På Donners på Gotland mötte jag två Alliansbröder över ett glas Riesling. Vi kom givetvis in på ismerna och den ena killen menade att partierna nu håller på att gå åt olika håll. Hans metafor var en axel med konservatism liberalism och socialism. Moderaterna gick mer åt socialismen och vill bli mjukare, Centern blir tydligt liberala och KD förtydligar konservatismen. Jag frågade var han såg Folkpartiet Liberalerna. Hans svar löd - ja, ni, ni hoppar som vanligt, men ni är tydliga i en fråga - skolfrågan.
Jag log. Hörde hans liberala tankar och insåg att allt handlar om, ja vadå? Är det människan bakom varje ism och människan i varje parti som sänder ut signalerna? Är det så att när vi i Linköping fokuserar och mobiliserar våra krafter kommer vi att växa? Jag tror det för jag vet att oavsett var din bakrgund är eller vilket parti du lägger din röst på så bor det en liberal tanke i varje människa.

//Rebecka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar