söndag 5 juli 2009

Kommuner bryter mot kommuallagen?

7§ Kommuner och landsting får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna i kommunen eller landstinget.

Jag är nyfiken och vill gärna förstå och få förklarat för mig hur vi som kommuner undviker att få en konsekvens av denna lagstiftning. Jag är också nyfiken och vill gärna förstå varför fler entreprenörer inte visar frustration över denna lag som inte efterföljs! Det kanske är så enkelt att jag missförstått hela lagen och hela konceptet….

Mest förvånad är jag över att det inte finns en konsekvens från de som skrivit lagen! Men det kanske inte finns någon konsekvens om vi bryter mot kommunallagen?

Och det är nu jag kommer in med begreppet ”sund konkurrens”
För någonstans förstår vi som kommuninvånare att vi vill att kommunen skapar mer pengar än enbart förlita sig på skatteintäkterna. Eller? Handlar inte politik om mycket mer än bara pengar?
Själv ser jag gärna att det handlar om moralen och etiken. Och i denna debatt utifrån kommunägda bolag vs kommunens förvaltningar. Är du med? Varför ska en rektor som är chef för en skola ha en lön på ca 32 000 + medan chefen för ett kommunalägt bolag ska ligga på 70 000 +

Nu har vi borgerligt styre i Linköping. Det betyder att jag m.fl. som röstat vill ha en borgerlig politik. När ska de förtroendevalda tro på sin egen politiska åsikt eller är det så att våra väljare litar mer på borgerlig politik än politikerna i vår stad själva gör? Kanske har socialismens megafon ljudit i för många år att det socialkapitalistiska tänket smittat? Jag visste att socialismens kapitalism var en sjukdom, kanske tar det tid innan medicinen hjälper?

Hurusom - jag kommer fortsätta ifrågasätta – jag tror nämligen på fri marknad och framför allt på en sund konkurrens! Jag tror på liberal företagarpolitik och det gör majoriteten av Sveriges röstberättigade också.

Nä, nog bloggat för stunden. Anders och Gabbe har åkt och spelt golf, Amanda är påväg till Båstad och Johannes är med sin vän Simon på bio. Jag fortsäter plugga lite till sen tror jag att jag går och badar!

//Rebecka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar