måndag 21 december 2009

Äntligen gör vi det gemensamt

I februari presenterade Riksidrottsstyrelsen en modell för en ny samlad elitsatsning för svensk idrott. Regeringen öppnade samtidigt möjligheten att använda en del av Svenska Spels överskott till att finansiera en sådan satsning. Äntligen och än en gång visar idrotten att det går att hitta gemensamma helhetslösningar.

Under våren har en särskild medlingsgrupp arbetat med att fram ett förslag till hur samverkan mellan Riksidrottsförbundet,RF, Sveriges Olympiska Kommitté,SOK och Sveriges Paralympiska Kommitté, SPK ska samverka för att utveckla svensk elitidrott.
I maj ställde sig RF enhälligt bakom det förslaget. Och nu har regeringen i sitt regleringsbrev gett idrottsrörelsen frihet att långsiktigt avsätta pengar för att stärka sin internationella konkurrenskraft. Så härligt, så snabbt, så professionellt I like it so far!

Vägen är förberedd för att bygga upp en satsning på att utveckla svensk elitidrott, för fler medaljer i OS, Paralympics och andra stora mästerskap. Genom att samla befintliga resurser och dessutom med ett tillskott på över 200 miljoner kr har svensk idrott fått en historisk chans. Och jag tror och hoppas att idrotten tar den och förvaltar den väl. Och jag hoppas att gnällspikarna som inte vill att vi ska satsa på idrott och marknadsföring av Sverige får mycket lite utrymme i media och samhällsdebatten.

Hur ska det se ut då? Så här presenterar RF elitstödset:

Ett landslagsstöd, som ska ge möjlighet att höja den internationella konkurrenskraften och förbereda aktiva och lag för slutsteget till världstoppen. I ett första steg har 40 miljoner kr avsats för detta.

Ett riktat stöd, som ska ge individer och lag möjlighet till full satsning mot världstoppen. I ett första steg har 20 miljoner kr avsatts för detta.

Ett gemensamt stöd, som ska ge specialförbunden,SF, aktiva och ledare möjlighet att ta del av en samlad service och kompetens på elitidrottsområdet. I ett första steg har 14 miljoner kr avsatts för detta.


I december utbetalades det första landslagsstödet till förbunden. Samtidigt tillsattes en operativ grupp, under styrgruppen, med kompetens från RF, SOK och SPK. Nästa steg är att utforma kriterier för det riktade stödet, med målet att göra en första utbetalning i början av 2010. Samtidigt ska de gemensamma stödresurserna – bland annat personal, specialister på olika områden, en infrastruktur för service och uppföljning samt aktiviteter för kompetensutveckling – formas med utgångspunkt från den kompetens som redan finns i de tre ingående organisationerna

De totala resurser den nya elitsatsningen långsiktigt har att jobba med är dels de totalt 212 miljoner kronor från Svenska Spels överskott regeringen gett idrottsrörelsen att använda, dels drygt 26 miljoner, som tidigare avsatts för SOK:s respektive SPK:s topp- och talangsatsningar, dels 20 miljoner som funnits för elitstöd i RF:s budget. Sammantaget är det med andra ord en flerdubbling av stödet till svensk elitidrott – med målet att ge våra elitaktiva bästa möjliga förutsättningar att ta fler guld i OS, Paralympics, VM och EM.

Jag hoppas att Linköping med alla våra fantastiska lag och individer är med och söker stödet. Jag tror och hoppas att vi ser att politiken vill skapa förutsättningar där idrotten ser möjligheten. Äntligen gör vi något gemensamt och tro mig, sånt vill jag se mer av framöver.

Kram å Karma
Rebecka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar