torsdag 17 september 2009

Folkpartiet måste riva de socialdemokratiska monopolen



Företag och företagspolitik är utslagsgivande för varje växande stad. Det är företag som skapar tillväxt och arbetstillfällen. Detta är inget nytt i teorin, men att få ord till att bli handling verkar vara en trög och långsam process, även för partier med rätt företagspolitik. Om inget drastiskt händer kommer detta få förödande konsekvenser för Sveriges småföretag. Inom 10 år kommer vi ha minst 30 000 färre företag än idag allt enligt färska siffror från SCB. Politiken måste agera tydligare, tidigare och tuffare för företagens och för Sveriges skull.


Jag vågar påstå att det är i kommunerna vi måste agera hårdare och tydligare. I många städer fokuserar kommunen själva på att driva företag, min kommun är absolut inget undantag, tvärtom och kommunen gör det bra, men är det den politik vi folkpartister vill legitimera? Att kommuner ska driva och äga företag, är inte det socialdemokraternas synsätt på företagspolitik? Frågan är om vi, som parti och som aktörer i en alliansregering ger de rätta politiska förutsättningarna på kommunnivå? Stöttar riksnivån kommunerna i processen att nå en sund konkurrens? Sveriges medborgare och företagare eftersökte en förändring när de röstade fram Alliansen till makten, tre år senare söker de fortfarande förändring.

Det är de små och medelstora företagen med entreprenören bakom som tar risken eller chansen att skapa sin framtid och ger andra förutsättningarna till arbete. Det är den lilla och medelstora företagaren som borde ges chansen att starta företag på en fri marknad. Politiken måste fokusera på att röja hinder för företagare, så att företagaren kan koncentrera sig på tillväxt. Individer som tar initiativ och risk att starta och driva företag bör inte mötas av byråkrati, hinder och absolut inte konkurrens från kommunala bolag. Politikens uppgift är att skapa förutsättningar där entreprenören ser möjligheter. Gör vi det tillräckligt i svenska kommuner? Jag tycker inte det och inte heller företagarna.

Företagarepolitik är välfärdspolitik. Därför är vi skyldiga att våga driva vår företagspolitik genom att riva hinder och skapa medgång för entreprenören och företagaren. Folkpartiet vill att det blir enklare, roligare och mer lönsamt att driva företag. Det är den politiken vi säger att vi tror på. Det är dags att i handling visa att det är den politiken vi vill ska drivas i våra kommuner.
Vi har ett stort arbete framför oss. Vi måste riva de socialdemokratiska monopolen försiktigt. Det kommer bli en smärtsam process ute i kommunerna, men den måste påbörjas. Alliansen har ett väl inarbetet teoretiskt koncept för företagaren, vi måste agera i samma entreprenörsanda som vi säger att vi tror på. Folkpartiet vill skapa förutsättningar och arbete och därmed skatteintäkter, allt för att vår politik ska kunna skapa en god skola, vård och omsorg.

Jag tror att Folkpartiets välfärdspolitik och jag tror vår företagspolitik är rätt för entreprenören. Jag tror på samarbetet med Alliansen. Därför är det dags att vi vågar stå för vår företagspolitik genom att ord måste bli till handling innan det är försent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar